Over linnen
Linnen is een natuurproduct en afkomstig van de vlasplant Linum Usitissimum, oftewel vlas. Vlas is de enige plantaardige textielvezel met Europese roots. Heel milieuvriendelijk en gezond want vlas heeft geen extra water of pesticiden nodig en neemt veel CO2 op. Nog een voordeel: alles van de vlasplant is bruikbaar. Van de vezels wordt linnen, papier en touw gemaakt. Van de zaden brood en lijnzaadolie. De vezels zijn recyclebaar en afbreekbaar in de natuur. De groeicyclus van de vlasplant is kort. Het zaaien is in maart en de oogst is na 100 dagen in juli. Na de oogst gaat het vlas naar traditionele vlasweverijen in Europa. Voor onze collectie werken we samen met weverijen in België, Italië en de Baltische staten. Het vakmanschap voert ruim honderd jaar terug. Het hele proces - van vlas tot linnen - is ambachtelijk. Je ziet het vakmanschap terug in de mooie natuurlijke tinten van ons linnengoed.

Linnen bezit een natuurlijke glans en sterkte en voelt heerlijk aan. Slapen onder linnen zorgt voor een diepe nachtrust en slaapcomfort. De stof is koel in de zomer en houdt warmte vast in de winter. Linnen kan 20% van zijn gewicht aan vocht absorberen voordat het zelf vochtig aanvoelt. De ecologische en antibacteriële eigenschappen van linnen reguleren de lichaamstemperatuur. Niet voor niets wordt linnen beddengoed geadviseerd voor mensen met allergieën. Met linnen beddengoed geef je je slaapkamer een relaxte uitstraling. Onze collectie bestaat uit natuurlijke kleuren, die je mooi kunt combineren.

Linnen onderhoud
Al ons bedlinnen kan in de wasmachine worden gewassen. Was het linnen beddengoed de eerste paar keer apart op een lage temperatuur (30°C). Gebruik een klein beetje milde vloeibare zeep en check de filter van je wasmachine. Er kunnen nog wat plantaardige vezels uit de stof komen.

Wassen
Je kan linnen beddengoed daarna ook het beste apart wassen. Bij vermenging van zuiver linnen met polyester gebaseerde producten kunnen pluisjes van polyester zich aan de natuurlijke vezels hechten en daarmee de zachtheid en soepelheid van het linnen nadelig beïnvloeden. Was op maximaal 40 °C in een niet te volle trommel en meng geen kleuren. Let op dat je een milde, vloeibare zeepsoort gebruikt. Gebruik nooit sterke reinigingsmiddelen die optisch blauwmiddelen (witmakers) of chloorhoudend bleekmiddel bevatten. Het tast de vezel aan en kan leiden tot kleurverlies en vlekvorming. Bevat het leidingwater veel kalk, dan kun je een wasverzachter gebruiken. Controleer af en toe de filter van je wasmachines voor en na het wassen.

Drogen
Linnen droogt van nature snel. Drogen aan de waslijn is het beste voor je linnen (en voor het milieu). Wit linnen kan je in zonlicht hangen maar hang gekleurd linnen liever niet in de volle zon. Gebruik je een wasdroger hou er dan rekening mee dat het de levensduur van je linnengoed verkort. Mocht je geen keuze hebben wegens ruimtegebrek: laad de droger niet te vol, stel een lage temperatuur in en zet de centrifugeersnelheid op maximaal 600. Linnen gedroogd in de trommel voelt zachter dan linnen gedroogd aan de waslijn. Dit kan je ook bereiken door linnen eerst in de openlucht te drogen en de laatste tien minuten in een droogtrommel.

Strijken
By Mölle linnen is een natuurproduct met een mooie zachte uitstraling. Om het pure gevoel te behouden hoef je ons linnen niet te strijken. Scheelt ook een hoop tijd. Vind je het toch mooier om linnen te strijken, doe het dan als het nog een beetje vochtig is met een stoomstrijkijzer en binnenstebuiten. 

By Mölle onderhoudstips

De kwaliteit van linnen wordt gemeten in gewicht GSM. Dit verwijst naar het aantal gram per vierkante meter linnen. Hoe hoger de GSM hoe langer de levensduur, maar daarmee wordt linnen ook stugger en slaapt het minder fijn. Ons bedlinnen is 175 g/m2 per vierkante meter. Dit is het meest optimale gewicht voor zowel levensduur als zachtheid van linnen beddengoed. Voor de levensduur van linnen is het belangrijk dat je de onderhoud instructies goed volgt. Als je hiermee rekening houdt heb je jarenlang gebruiksplezier.

1. Verschoon regelmatig je linnen beddengoed (wij adviseren elke 1 tot 2 weken).

2. Hou er rekening mee dat linnen beddengoed langer mee gaat als je meerdere sets met elkaar afwisselt. Advies is om twee tot drie verschillende sets afwisselend te gebruiken. Hierdoor slijten de vezels minder snel dan dat je iedere keer dezelfde set gebruikt.

3. Een linnen hoeslaken is het meeste aan wrijving onderhevig. Meer dan de andere linnen items in onze collectie. Hierdoor zal het eerder slijtage vertonen dan een kussensloop of dekbedovertrek. We raden aan om je hoeslaken regelmatig af te wisselen om de levensduur te verlengen.

4. Linnen is een natuurproduct. Let op dat je een milde vloeibare zeepsoort gebruikt. Gebruik nooit sterke reinigingsmiddelen die optisch blauwmiddelen (witmakers) of chloorhoudend bleekmiddel bevatten. Het tast de vezel aan en kan leiden tot kleurverlies en vlekvorming. Vermijd ook direct contact met zware cosmetica of huidproducten die niet goed zijn gedroogd op je huid (bijvoorbeeld haarolie of bodylotion, zware crèmes en met name specifieke acnebehandeling die peroxide of andere bleekeigenschappen kan omvatten).

Verkleuren en pluizen
Linnen is een puur natuurproduct. Door het gebruik van linnen zullen er vezels loskomen. Dit is normaal en kan versneld worden door een paar extra koude wasbeurten en het gebruik van een wasdroger. Ook kunnen er soms kleine kleurafwijkingen zijn. Doordat linnen een natuurlijke plantaardige vezel is, kan de kleur van het ruwe vlas per seizoen verschillend zijn en anders op de kleurstoffen reageren. 

Linnen gordijnen
We adviseren om onze op maat gemaakte linnen gordijnen niet zelf te wassen maar bij een stomerij te laten reinigen door middel van ‘dry cleaning”. Hiermee behouden de gordijnen de soepelheid en voorkom je krimp. Houd rekening met ongeveer 3% krimp na het wassen en drogen van onze linnen stoffen.

Heb je nog een vraag? We helpen je met alle plezier. Je kunt ons zowel telefonisch als per mail bereiken. Ook ben je van harte welkom in onze store & studio in Dalfsen.